Comunicat de presă – Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică – Scrisoare deschisă

Comunicat de presă – Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică – Scrisoare deschisă

SCRISOARE DESCHISĂ cu privire la elaborarea normelor de aplicare a Legii 258/2013, LEGEA LUI IONUŢ

Către: Cabinetul Primului Ministru al Guvernului României
Către: Preşedintele Secretar de Stat al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)
Spre ştiinţă: Primarului General al Capitalei şi Mass – Media

Grupul Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) cere şi face un APEL către Guvernul României să dea dovadă de maximă responsabilitate în procesul de elaborare a normelor de aplicare a Legii 258/2013, publicate la data de 11 octombrie a.c pe site ul ANSVSA. IREC consideră că o serie de formulări care se regăsesc la acest moment în documentul produs de către ANSVSA sunt de natură să conducă la scăderea drastică a gradului de eficienţă şi aplicabilitate a acestui act normativ.
Deoarece,  în mod tragic, mai multe persoane au decedat în România, în ultimii 6 ani din cauza prezentei cainilor fara stapan pe strazi (10 persoane, din care 5 copii), Guvernul României are acum ocazia de a demonstra prin aceste norme de aplicare că poate lua măsuri decisive pentru ca, respectând drepturile animalelor şi ţinând cont de practica din ţările Uniunii Europene care apelează în mod consecvent la eutanasiere, tragediile de acest gen să nu se mai repete niciodată. În nici un stat modern şi civilizat eutanasia, nedublată de măsuri reale şi coerente nu este sutenabilă în soluţionarea acestei grave probleme. Astfel, Primarul General al Capitalei, prin intermediul ASPA, poata face dovada că, pe lângă lacrimi şi propuneri inutile de referendum, poate veni în sprijinul cetăţenilor Capitalei cu acţiuni reale, coerente, eficiente şi coordonate pentru remedierea acestei probleme grave a câinilor fără stăpân care a marcat într-un mod atât de nefericit cel de-al doilea mandat al său.
Cerem ANSVSA să trateze responsabil elaborarea NORMELOR şi să integreze în forma lor finală, care va fi înaintată spre aprobare Guvernului, propunerile IREC din documentul ataşat, dar şi pe cele transmise în 4 octombrie, ignorate total la elaborarea propunerii publicate in 11 octombrie, astfel încât Legea Ionuţ să fie eficientă, functională şi aplicabilă în mod real. De claritatea şi eficienţa normelor depinde aplicarea Legii care are drept scop, înainte de orice, respectarea drepturilor fundamentale din Constituţia României  – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică (art.22),  la siguranţa persoanei (art.23), la asigurarea igienei şi a sănătăţii publice (art.34),  la un mediu sănătos (art.35) si nu in ultimul rand,  la protecţia copiilor (art. 49).  Aceasta lege trebuie să se concretizeze prin ridicarea definitivă a câinilor fără stăpâni de pe strazi, de lângă blocuri, din parcarile magazinelor, ale firmelor, din parcuri, etc.
Este greu de înţeles de ce, în opinia ANSVSA, obiectivul acestor norme este reducerea numărului de câini la un nivel acceptabil în condiţiile în care tragedia petrecută pe 2 septembrie 2013 în Bucureşti a arătat că este suficient un numar de doar 5-6 câini pentru a provoca, printr-un atac concertat, decesul omului. Constatăm cu surprindere şi regret că, în cuprinsul normelor, se vorbeşte, în continuare, de reteritorializare, o practică ce a contribuit deja la moartea a 10 oameni şi la numărul extraordinar de mare de persoane care ajung în fiecare an la spital muşcaţi de câini, 16000 pe an dintre care 3000 de copii (doar în Bucureşti). Reteritorializarea este o denumire sofisticată pentru ceea ce este în esenţă un act de abandon, în sine o încălcare flagrantă a drepturilor animalelor. Nu trebuie să uităm că toate animalele au drepturi, nu doar câinii maidanezi. Timp de mai bine de 15 ani, în numele acestor drepturi şi prin lipsa de seriozitate cu care a fost aplicată sterilizarea, autorităţile au permis practic abandonarea şi înmulţirea câinilor maidanezi cu consecinţe dramatice pentru integritatea fizică a atâtor cetăţeni şi pentru calitatea vieţii în oraşele României membră UE.
Avem încredere că întreaga societate şi mass media nu vă vor lăsa să uitaţi tragedia lui Ionuţ Anghel şi că, până la urmă, presiunea bunului simţ şi a valorilor autentice vor învinge inclusiv anumite interese meschine care se ascund, după cum a devenit atât de limpede în ultimul timp, în spatele grijii mincinoase pentru drepturile animalelor ale unor ONG-uri şi neglijenţei şi ineficienţei autorităţilor
Ne exprimam increderea ca veti participa responsabil, alaturi de noi, la construirea unui climat civilizat intr-o Romanie europeana.
Grupul  IREC este format din organizatii neguvernamentale, comunitati on-line (Desprecopii.com, Zeromaidanezi, Asociaţia Pro Civilizaţie, Mame pentru mame, Grupul lui Nadine) dar si cetateni ne-afiliati, uniti de un scop comun: acela de se implica civic pentru a creste gradul de siguranţă şi sănătate al cetăţenilor din comunitatea lor.IREC numară în prezent peste 130.000 de sustinatori şi s-a constituit în urma morţii tragice a lui Ionuţ-Cosmin Anghel, copilul de 4 ani ucis de cainii fara stapan, în Bucureşti, la începutul lunii septembrie a acestui an.

Leave a Comment