Cainii vagabonzi se reintorc, prin lege, in strada 18.02.2008

Ordonanţa de Urgenţă de Guvern(OUG)155/2001, privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, prevede că,  unităţile administrativ teritoriale, prin Consiliul Local au obligaţia de a înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

OUG nr.155/2001 este in vigoare , fiind aprobata prin Legea nr.227/2002 si modificata ulterior prin Legea nr.391/2006

Conform Legii 227/2002 la art. 4 si 7 se prevad  urmatoarele:

“”Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 7 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2;

In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati””

 

Motivatia neaplicarii acestei legi consta in existenta Legii 9/2008 privind protectia animalelor, prin care a fost abrogata eutanasierea acestora.

La data aparitiei Legii 9/2008 se estima ca prin aplicarea ei se va rezolva problema maidanezilor in 4-5 ani.

 

“”Legea, aparuta pe 14 ianuarie cu numarul 9 din 2008, nu mai permite eutanasierea cainilor vagabonzi, cu exceptia cazurilor in care animalele sunt bolnave cronic sau excesiv de agresive. Potrivit noilor reglementari, cainii adusi in adapost vor fi sterilizati si gazduiti zece zile in speranta ca vor fi adoptati. Dupa acest termen, vor fi trimisi pe strada, unde, crede senatorul Marinescu, „se intorc cu agresivitatea diminuata in urma sterilizarii si se vor imputina pe cale naturala in 4-5 ani“. Pana cand discutabila lege sa-si arate toate efectele, cele 500 de locuri din adaposturile de caini gestionate de Primaria Municipiului Bucuresti sunt ocupate, iar hingherii nu mai pot merge pe teren sa captureze caini reclamati ca ar fi muscat pe cineva. Inainte de aparitia noii legi, cainii erau tinuti sapte zile in adapost, doua pentru posibile revendicari , alte cinci pentru eventuale adoptii, iar apoi, cei care nu erau nici cautati de stapani, nici adoptati erau eutanasiati. „Dupa aparitia legii a scazut foarte mult numarul de adoptii realizate de catre ONG, de la 42%, in decembrie 2007, la 14%, in februarie anul acesta, ceea ce demonstreaza ca am avut de-a face cu false adoptii; in fapt, cainii erau luati de la noi sub promisiunea ca vor fi ingrijiti, erau salvati de la moarte, dar erau aruncati tot pe strazi“,http://stiri.acasa.ro/social-125/cainii-vagabonzi-se-reintorc-prin-lege-in-strada-103081.html#ixzz2VlJqSQmH

Leave a Comment