Sfatul veterinarului vasluian care aproape a fost ucis de câini: „Nu trebuie să arăţi că îţi este frică“

Sfatul veterinarului vasluian care aproape a fost ucis de câini: „Nu trebuie să arăţi că îţi este frică“

Ion Apostol (65 de ani) a ajuns săptămâna trecută la spital, după ce a fost muşcat de 39 de ori de o haită de maidanezi. Bărbatul a fost salvat de propriul câine.

Un pensionar care a lucrat peste 40 de ani ca tehnician veterinar şi a avut de-a face cu câinii toată viaţa a fost atacat săptămâna trecută de 14 câini fără stăpân în Gura Bustei, o suburbie a oraşului Vaslui. Incidentul a avut loc într-o seară în care bărbatul a plecat să-şi aducă acasă vaca de la păscut.
Ghiţă Salvatorul
„Din punctul meu de vedere, explicaţiile sunt simple. Acolo există şi o platformă de reziduuri animale şi e normal ca animalele să îşi ducă veacul prin zonă. Mai mult, o căţeluşă era în călduri şi ştim că animalele devin mai agresive în astfel de momente. Am încercat să îi ocolesc“, îşi începe povestea vasluianul.
Cu toate că a trecut prin această experinţă cumplită, Ion Apostol rămâne ferm pe poziţii. Nu îi urăşte pe câini, ba din contră, rămâne un mare iubitor al acestor animale. Chiar el recunoaşte că are acasă nouă câini, pe care îi îngrijeşte ca pe copiii lui. Mai mult, în seara respectivă, unul dintre câinii pe care îi creşte a fost salvatorul său. „Nu trebui să le arăţi maidanezilor că îţi este frică. Ghiţă, unul dintre câinii mei, a auzit ce se întâmpla, a rupt lanţul în care era legat şi a început să se bată cu cei care m-au
atacat. Dacă nu era el…“, mai spune Ion Apostol.
Experienţa bărbatului a fost un alt atu care i-a salvat viaţa. El povesteşte că nu s-a pierdut deloc cu firea şi că a făcut tot ce a putut să nu cadă la pământ ca să nu fie sfâşiat. „Dacă aţi văzut la dresori, trebuie să bagi antebraţul în gura câinelui, mai ales dacă e de statură mai mare. Practic, din toată haita, erau doi câini mai mari şi aceia au sărit la mâini. Ceilalţi erau mici şi mă muşcau de picioare. Dacă mă puneau la pământ, eram mort. Nu sunt supărat pe câini, deoarece ei nu au făcut altceva decât să îşi apere teritoriul. Dumnezeu a vrut să îi dea putere lui Ghiţă să rupă lanţul şi să vină să mă scape“, a mai spus vasluianul.
„Nu animalele sunt vinovate“
Victima este de părere că legea recent adoptată şi care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nu este una corectă. „Ce se întâmplă în România este Jihadul. Trebuie să existe o mai mare atenţie asupra ONG-urilor, să fie verificate mai des. Nu zic să nu se ia şi măsuri mai drastice, dar nu cu toate animalele. Da, câinii bolnavi să fie eutanasiaţi, dar mă întreb dacă cineva are vreo evidenţă“, a mai spus Ion Apostol.
Potrivit legii, dacă nimeni nu adoptă sau nu revendică un câine fără stăpân în 14 zile, animalul trebuie eutanasiat. Legea prevede ca leşurile animalelor să fie incinerate în cel mai scurt timp, într-un crematoriu autorizat. În prezent, pe raza judeţului Vaslui nu există aşa ceva. „Este drept că există două incineratoare, dar unul poate fi folosit strict pentru incinerarea păsărilor, iar celălalt, aflat în dotarea noastră, este destinat doar distrugerii probelor recoltate şi, oricum, nu are nici capacitatea de a incinera leşuri de câine în număr mare şi nici nu este autorizat pentru asta. Prin urmare, maidanezii care urmează a fi eutanasiaţi nu vor putea fi incineraţi pe raza judeţului nostru“, a declarat Traian Petcu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui.

Leave a Comment