Maidanezii din jurul Braşovului vor primi „buletin de Codlea”

Maidanezii din jurul Braşovului vor primi „buletin de Codlea”
Adăpostul de câini de la Codlea a fost inaugurat. Zece primării din judeţ s-au asociat pentru construcţia lui, în încercarea de a scăpa de zecile de reclamaţii de la cetăţenii speriaţi de câinii care au umplut străzile

Câinii din Codlea, Săcele, Râşnov, Predeal, Ghimbav, Cristian, Hărman, Hălchiu, Sânpetru şi Bran nu vor mai bântuie pe străzi! Cel puţin aşa dau asigurări autorităţile din această zonă, după ce la Codlea a fost construit un adăpost nou şi modern unde patrupedele pot fi cazate, hrănite şi tratate în condiţii bune.

Cu autorităţile nu sunt de acord apărătorii drepturilor animalelor, care consideră adăpostul de la Codlea drept o „staţie de exterminare”, în ciuda faptului că autorităţile susţin că animalele vor putea fi sterilizate, microcipate, vizitate şi chiar adoptate de iubitorii de animale.
Toate autorizaţiile au fost obţinute
Adăpostul de câini deţinut de Asociaţia „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor” este amplasat pe şoseaua Hălchiului din Codlea şi a fost deschis la începutul anului. Azilul de câini va deservi primăriile Râşnov, Săcele, Predeal, Ghimbav, Hălchiu, Hărman, Sânpetru, Prejmer şi Cristian, iar câinii vagabonzi din aceste localităţi vor primi „buletin de Codlea”.
Investiţia suportată de cele 10 primării pentru construirea centrului întins pe 2.400 de metri pătraţi a fost de 270.000 de euro, urmând ca acestea să contribuie în continuare cu cheltuielile de funcţionare. Adăpostul are 26 de boxe, dintre care patru sunt ale câinilor „nou veniţi”, aceştia din urmă intrând în carantină. „Adăpostul beneficiază de un bloc operator şi unul post-operator, pentru care DSVSA nu ne-a dat autorizaţie până nu au fost 100% puse la punct. La intrarea în adăpost, câinii sunt microcipaţi, apoi intră, în boxele pentru carantină. Cei care sunt adoptaţi, sunt sterilizaţi, iar primăria localităţii de unde este adoptatorul este înştiinţată  de acest lucru, pentru a evita situaţiile în care căţeii sunt abandonaţi de noii stăpâni. Legea spune că dacă nu este adoptat sau revendicat, un câine poate fi eutanasiat după 14 zile. Nu am recurs încă la această metodă şi nu o vom face până când nu se va umple adăpostul”, a explicat viceprimarul oraşului Râşnov, Mariana Ducar (foto), cea care a realizat ieri oficiile de gazdă la noul adăpost.
100 de câini capturaţi, 5 adoptaţi

Adăpostul de la Codlea a început să funcţioneze de pe 6 ianuarie, iar de atunci au fost aduşi 100 de câini, dintre care 5 au fost deja adoptaţi. Fiecare câine costă asociaţia 12,25 de lei în fiecare zi, suma cu care va contribui fiecare primărie la bugetul locaţiei urmând a fi stabilită în curând. „Cele 10 primării s-au decis să se asocieze, pentru că o singură localitate nu îşi poate permite să construiască şi să finanţeze un astfel de adăpost. S-a găsit această variantă pentru a fi îndeplinite mai uşor condiţiile legale dar şi cele financiare. Investiţia nu este finalizată, momentan lucrăm la spaţiul de birouri, unde vor fi mutate şi blocurile operator şi postoperator şi unde vor exista spaţii administrative, vestiare, duşuri. Pentru terminarea lucrărilor mai este nevoie de aproximativ 350.000 de lei”, a mai adăugat Mariana Ducar. Personalul adăpostului este cuprins din medic veterinar, tehnician veterinar, îngrijitori în schimburi şi pază, iar un echipaj de prindere a câinilor constă în trei persoane, respectiv un şofer, un prinzător şi un medic veterinar.
Deocamdată, numărul de câini este mic în comparaţie cu capacitatea maximă de 250 de locuri, dar, în cazul în care această capacitate va fi depăşită, administratorii adăpostului vor fi obligaţi să găsească soluţii pentru animalele care depăşesc numărul maxim de patrupede care pot fi cazate aici. Dacă iubitorii de animale sau asociaţiile de profil nu vin să-i adopte, legea spune că e obligatorie eutanasierea, după 14 zile. Persoanele care doresc să adopte un căţel, o pot face în cursul săptămânii între orele 10.00 – 14.00. Costurile pentru custodierea unui câine se ridică la 12,25 lei/zi.
Nu este însă deloc linişte la noul adăpost, iar aceasta chiar din ziua inaugurării
Membrii Asociaţiei pentru Combaterea Abuzurilor (ACA) s-au postat la poarta adăpostului de câini de la Codlea încă din primele zile de funcţionare. De fiecare dată când vin încearcă blocarea echipajului care transportă animalele, de cele mai multe ori ajungându-se la intervenţia Poliţiei. Chiar şi ieri, festivitatea de inaugurare a fost tulburată de diferite scandări ale lor. Reprezentanţii ACA spun că adăpostul este mai degrabă o staţie de exterminare, iar deschiderea adăpostului şi capturările nu s-au făcut „la vedere”, ci fără ca primăriile să anunţe aceste acţiuni, aşa cum ar fi fost firesc. Protestele lor au ajuns să conţină chiar acuzaţii extrem de grave, cum ar fi faptul că se capturează câini prin administrarea de medicamente veterinare stupefiante şi psihotrope conţinând droguri de risc, fără supravegherea vreunui medic veterinar. Reprezentanţii adăpostului resping aceste acuzaţii şi, mai mult, susţin că, deocamdată, aici nu vor fi eutanasiaţi câini. „Dumneavoastră aţi văzut că nu sunt supuşi relelor tratamente şi, la ora actuală, noi nu avem nici un câine eutanasiat, doar câini adoptaţi. Dar, în momentul în care adăpostul va fi plin, nu avem ce face, trebuie să respectăm legea”, a spus Mariana Ducar, viceprimarul oraşului Râşnov
http://www.bzb.ro/stire/maidanezii-din-jurul-brasovului-vor-primi-buletin-de-codlea-a82876

CITITI SI http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Padocul+din+Motru+nu+a+fost+folosit+niciodata

Leave a Comment