Cum vrea primarul Onţanu să rezolve problema câinilor din Sectorul 2:trei soluţii propuse ONG-urilor

Cum vrea primarul Onţanu să rezolve problema câinilor din Sectorul 2:trei soluţii propuse ONG-urilor

Din cauza legislaţiei actuale, administraţiile locale nu au atribuţii în ceea ce priveşte ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzi, problema fiind în sarcina exclusivă a Primăriei Capitalei, care nu doreşte delegarea de competenţe în acest sens primarilor de sector. În aceste condiţii, primarul Sectorului 2 – Neculai Onţanu susţine că a căutat soluţii alternative proprii pentru problema maidanezilor, propunând trei variante de lucru care să implice ONG-urile din Bucureşti.

Deoarece Primăria Capitalei nu ne deleagă nouă, administraţiilor locale, competenţe în privinţa strângerii câinilor de pe străzi, am căutat soluţii alternative. Astfel, începând de astăzi, am început să trimitem invitaţii ONG-urilor de profil din Bucureşti cărora le-am propus trei soluţii. Una din variante ar fi ca ONG-urile să adopte câinii din adăposturile noastre și să îi ia, cei care sunt acum în padocuri, iar noi să ne ocupăm de alţi câini ulterior. O a doua variantă ar fi ca ONG-urile să adopte animalele şi, în acelaşi timp, să preia şi cheltuielile de întreţinere a lor, adică 30 de lei pe lună de câine. A treia variantă ar fi ca ONG-urile să ia ele adăposturile în administrare complet, cu tot cu personal şi să se ocupe de tot”, a declarat pentru B365.RO primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

În acest moment, Primăria Sectorului 2 dispune de două adăposturi pentru câini, respectiv unul în comuna Butimanu din jud. Dâmboviţa şi unul în localitatea Tânganu din jud. Ilfov, ambele cu o capacitate totală de circa 1.100 de locuri. Din acestea, momentan sunt ocupate 800 de locuri, după cum au precizat reprezentanţii administraţiei locale.

“Din discuţiile avute cu reprezentanţii ONG-urilor, o asociaţie de protecţie a animalelor chiar s-a arătat interesată să adopte câteva sute de câinii din padocurile noastre, urmând ca zilele viitoare să facă dovada că are şi capacitatea de a-i lua. În plus, în ultimele zile, aproape 50 de persoane au sunat şi au anunţat că ar dori să adopte fiecare câte un câine sau doi, în funcţie de posibilităţi”, a completat Onţanu care a adăugat că majoritatea câinilor care se află acum în adăpost sunt din cei care au avut stăpân, fiind predaţi de bucureşteni, la cerere, sau au fost daţi de instituţiile publice, îndeosebi câini crescuţi în curţile şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor.

Edilul Sectorului 2 susţine că vrea să aibă competenţe legale de strângere a câinilor de pe străzi, aşa cum se întâmplă şi în cazul altor servicii publice precum salubrizarea sau deszăpezirea. “Sunt convins că cele şase sectoare ar putea strânge mult mai repede maidanezii decât o face acum municipalitatea”, a observat Onţanu.

Primarii de sector cer să se ocupe de strângerea maidanezilor, Oprescu nu îi lasă

“Până acum, şi încă şi în prezent, noi (n.r. – administraţiile locale) nu avem atribuţii să strângem câinii de pe străzi pentru că se ocupă ASPA (n.r. – Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor) de acest lucru. Noi putem doar să sterilizăm câinii fără stăpân, ceea ce şi facem de mult timp, a menţionat primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu. Potrivit evidenţelor instituţiei, în Sectorul 2, de la începutul anului şi până în prezent au fost sterilizaţi 1.205 câini, atât din curţile oamenilor, cât şi de pe străzi, serviciul fiind prestat GRATUIT de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2. În 2012, au fost sterilizaţi alţi 2.200 câini. Pentru sterilizare şi celelalte servicii post-operatorii, Primăria Sectorului 2 decontează 42 de lei pentru fiecare câine. Întreţinerea în adăpost costă 30 de lei pe lună pentru fiecare patruped.

Delegarea competenţelor pentru gestionarea câinilor fără stăpân de la Primăria Municipiului Bucureşti către sectoare a fost cerută și de primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a anunţat că intenţionează să îşi facă propriul serviciu de hingheri – Poliţia Animalelor Sector 4.  Detalii despre proiect, găsiţi aici. 

CITEŞTE ŞI Oprescu nu lasă primarii de sector să își facă serviciu propriu de hingheri. 

În cât timp am putea scăpa de câinii comunitari din Bucureşti

În ritmul actual, potrivit calculelor matematice, eutanasierea ar rezolva problema maidanezilor în Bucureşti abia peste trei ani. În schimb, şeful ASPA Bucureşti – Răzvan Băncescu susţine că ar fi vorba de 12-18 luni. 

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind câinii fără stăpân cu 266 voturi pentru, 23 contra și 20 de abțineri, care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi. O zi mai târziu, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a anulat referendumul pe tema eutanasierii câinilor comunitari întrucât acesta nu se mai justifica, fiind o lege adoptată în acest sens.

– See more at: http://www.b365.ro/cum-vrea-primarul-ontanu-sa-rezolve-problema-cainilor-din-sectorul-2-trei-solutii-propuse-ong-urilor_194527.html#sthash.bxB6qyiU.dpuf   http://www.b365.ro/cum-vrea-primarul-ontanu-sa-rezolve-problema-cainilor-din-sectorul-2-trei-solutii-propuse-ong-urilor_194527.html

Leave a Comment