Copiii din Balş, momeală pentru câinii maidanezi

Copiii din Balş, momeală pentru câinii maidanezi
În urmă cu câteva luni, o tânără cu iniţiativă părea să le ofere micuţilor din oraşul Balş o surpriză plăcută prin amplasarea unui loc de joacă. Totul s-a dovedit, din păcate, un lucru mârşav, gândit cu sânge rece.

Leagănele au fost puse în cea mai rea zonă posibilă dintr-un oraş, lângă ghenele de gunoi, din apropierea blocurilor ANL, unde oricând, la orice oră din zi şi din noapte, îşi fac veacul câteva zeci de câini flămânzi. Fără vreo remuşcare, Corneliu Chiriţoiu, tatăl Despinei, cea care a montat locul de joacă, spune că locul a fost ales strategic.

 

„Acest loc de joacă a «limpezit» zona din spatele blocurilor ANL, care era mai degrabă un maidan. Spaţiul a fost ales strategic de către fiica mea, pentru ca oamenii să îşi dea seama despre gravitatea problemei câinilor vagabonzi. Sunt oameni care îi alimentează, iar aceştia au devenit mult prea mulţi. Acest lucru impune o implicare din partea populaţiei, pentru că numai aşa putem eradica această problemă”,spune Corneliu Chiriţoiu.

 

Cu alte cuvinte, implicarea din partea oamenilor va veni după ce copiii vor fi muşcaţi de câinii vagabonzi. Şi autorităţile ce fac?!

Primul copil a fost muşcat, se aşteaptă alţii

Deşi locul de joacă nu se află în acel loc de mult timp, deja o fetiţă a fost muşcată. În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local s-a discutat problema acestui loc de joacă.

 

Cea mai vehementă a fost Mariana Gheorghe, cea care a amintit cazul copilului muşcat de patrupede: „Câinii de acolo au muşcat o fetiţă de picior. Iar când vin bărbaţii aceia de la primărie să strângă câinii, care numai bărbaţi nu sunt, se sperie de un aşa-zis iubitor de animale care vine să le facă poză cu aparatul, după care fug şi lasă câinii acolo”, a declarat Mariana Gheorghe.
Împotriva celor care doar se numesc iubitori de animale este şi viceprimarul Cornelia Smarandache. Aceasta a spus chiar că a fost martoră când o maşină a venit în Balş, a aruncat mai mulţi câini comunitari, după care s-a făcut nevăzută.

 

„Am fugit după dubă, măcar să văd numărul de înmatriculare, dar am apucat să văd doar indicatorul rutier al judeţului Vâlcea, pentru că restul literelor şi cifrelor erau acoperite cu noroi. Când au venit hingherii să strângă câinii, unii i-au luat şi i-au ascuns lângă Casa Tineretului, după care se mândreau cu isprava făcută”, spune viceprimarul Smarandache.

„Ce se întâmplă în acest oraş nu cred că se mai întâmplă undeva în ţară”

Din păcate, la şedinţa în care s-a discutat această problemă, primarul Mădălin Teodosescu nu a fost prezent pentru a putea da o serie de explicaţii şi lămuriri.

 

„Este inadmisibil ce se întâmplă în acest oraş. Locul de joacă a fost amplasat pe domeniul public, însă noi nu am fost întrebaţi, degeaba suntem consilieri locali. După acea şedinţă ni s-a spus că se va rezolva, dar când, cum, nimeni nu ştie. Ce se întâmplă în Balş, nu cred că se mai întâmplă undeva în ţară. Ca să nu mai vorbim de bâlciul din curtea spitalului, acel foişor amplasat fără niciun fel de aviz”, ne-a declarat consilierul local Mariana Gheorghe.

 

Contactat telefonic, primarul Teodosescu nu a răspuns pentru a oferi detalii despre această situaţie deloc onorantă pentru comunitatea pe care o păstoreşte.
Tatăl celei care a adus locul de joacă o ţine pe a lui, conştientizarea şi implicarea populaţiei în această problemă.

 

„Am propus mai multor persoane realizarea acestei asociaţii care să se ocupe de îngrijirea câinilor, după ce primăria ar asigura un spaţiu, dar până acum toţi au dat din umeri şi au spus că aşteaptă să facă alţii. Din cei doi la sută primiţi de la salariaţii din oraş ar putea întreţine câinii comunitari, iar în acest fel ar fi şi străzile noastre mai sigure. Eu îi înţeleg şi pe cei de la primărie, pentru că ar fi un efort uriaş din partea lor să asigure hrana şi întreţinerea acestor câini, dar aici este nevoie de intervenţia simţului civic al fiecăruia dintre noi”, ne-a declarat Chiriţoiu.

Şi câinii sterilizaţi sunt agresivi

Deşi unii dintre câinii pe care îi găseşti printre leagăne au crotalii, semn că au trecut prin mâna medicilor germani, şi aceştia sunt agresivi şi gata să-şi înfigă colţii. Primăria Balş a încercat realizarea unui adăpost în apropierea staţiei de epurare, însă totul a fost stagnat din lipsa fondurilor.
Asociaţia „Mâine”, la rândul ei, a încercat să sensibilizeze populaţia pentru sprijinirea proiectului de realizare a adăpostului prin împărţirea de fly-ere şi montarea unor cutii pentru donaţii în mai multe puncte ale oraşului, însă toată această implicare s-a dovedit a fi în zadar. Bălşenii nu s-au îngrămădit să contribuie la eradicarea problemei câinilor comunitari, iar numărul acestora continuă să se mărească din cauza faptului că mai multe patrupede au fost aduse din localităţi învecinate şi lăsate pe străzile oraşului.
http://gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=9555&title=Copiii-din-Bals–momeala-pentru-cainii-maidanezi.html

Leave a Comment