Câinii ucigași, mai tari decât autoritățile. Legea e drastică, dar greu de aplicat pentru stăpânii animalelor feroce.

Situație de necrezut în România. Deși câinii periculoși au făcut numeroase victime printre oameni și animale, iar stăpânii pot fi pedepsiți cu închisoarea, patrupedele antrenate să atace nu pot să fie închise în cazul unui eveniment tragic. Dacă Poliția trebuie să ridice un câine agresiv, nu are disponibil un echipaj al primăriei care să îl prindă și un vehicul ca să transporte animalul, din cauza birocrației. O asociație civică face demersuri pentru interzicerea pe teritoriul țării noastre a câinilor din rase agresive.

Cazuri de o ferocitate ieșită din comun în care au fost implicați câinii de luptă au avut loc, în ultimii ani, în România. Din datele furnizate de Poliția Română reiese că peste 300 de astfel de animale au fost înregistrate, lunar, în țara nostră, în anul 2018. Numărul oficial al câinilor de luptă se ridică la peste 30.000. Deși legea prevede pedepse aspre pentru deținători, mulți dintre proprietarii de câini de luptă nu o respectă. Doar o mica parte dintre luptele ilegale între pariori, care se folosesc de bietele patrupede transformate în „mașini de luptă”, au fost depistate de autorități.

Lăsați nesupravegheați, acești câini atacă persoane și animale, uneori char în curțile oamenilor, așa cum este cazul relatat, pentru EVZ, de proprietarului unui ciobănăsc sfâșiat de un Amstaff, în județul Gorj. Din acest motiv, reprezentanți ai societății civile, dar și proprietari ai căror animale au căzut victime patrupedelor periculoase, nesupravegheate de stăpâni inconștienți, cer interzicerea pe teritoriul României a unor rase periculoase.

Interziși în străinătate

Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) care s-a constituit în urma morții tragice a lui Ionuț Anghel, copilul de 4 ani ucis, în anul 2013, de câinii fără stăpân din București, atrage atenția că mai multe state, printre care Danemarca și Canada, au adoptat legislații prin care au interzis rasele periculoase, iar numărul atacurilor asupra oamenilor și a animalelor de companie a scăzut semnificativ. Danemarca, spre exemplu, a interzis 13 rase de câini agresivi.

CITITI INTEGRAL: https://evz.ro/lege-caini-agresivi.html

Leave a Comment