Bucureştenii, nemulţumiţi de excrementele din Capitală

Bucureştenii, nemulţumiţi de excrementele din Capitală

Bucureştiul nu este un oraş pe placul locuitorilor săi. Aceasta este concluzia care se desprinde din ultimul studiu efectuat de IMAS printre locuitorii Capitalei.

Doar 13,6% dintre locuitorii Bucureştiului consideră Capitala un oraş curat. Principalele probleme cu curăţenia pe care Capitala României le are sunt: resturile menajere (50,1% dintre respondenţi), hârtiile aruncate pe stradă (35%), PET-urile (33,6%), praful/noroiul (30,9%) şi excrementele de câine (27,9%).

Aruncatul gunoaielor pe stradă (lipsa de educaţie în rândul cetăţenilor), numărul insuficient de coşuri de gunoi, spaţiile verzi neîngrijite corespunzător şi câinii comunitari, sunt alte probleme supărătoare pentru locuitorii Bucureştiului.

Dintre problemele cu curăţenia pe care oraşul le are, bucureştenii se confruntă cel mai frecvent cu: resturile menajere (24%), praful/noroiul (17,2%) şi excrementele de câine (16,8%).

Conform bucureştenilor care au participat la studiu, principalii răspunzători pentru prezenţa resturilor menajere sunt în egală măsură primăriile de sector (41,4%) şi locuitorii (41,4%), mai puţin firmele de salubritate şi primăria generală. În privinţa murdăriei generate de patrupede, direct reponsabili sunt locuitorii (40%) şi primăriile de sector (36,4%), în opinia locuitorilor intervievaţi în cadrul studiului.

“Nu există o soluţie unică la problemele mediului, aşa cum nu există o soluţie unică la niciuna dintre problemele bunei guvernări. Important, în ce ne priveşte, este ca statul să preia exemplele de bună practică pe care le oferă societatea civilă şi să le legifereze sau să le implementeze la nivel naţional, în consultare cu toate părţile implicate în problemă şi afectate de noua soluţie. Şi la fel de important este ca ecologia să devină o temă semnificativă pentru orice politician, nu doar pentru cei câţiva care se declară public ecologişti”, spune Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

Cel mai cunoscut furnizor de servicii de salubritate din Bucureşti este REBU, urmat de ROSAL. Aceleaşi două firme sunt considerate şi cele mai eficiente companii de salubritate din Bucureşti, conform opiniei locuitorilor Capitalei.

Întrebaţi care sunt aşteptările pe care le au de la compania de salubritate din sectorul în care locuiesc, cei mai mulţi bucureşteni au răspuns că aceste firme ar trebui să ridice mai des gunoiul (35%). Tot ei şi-ar mai dori ca firmele de salubritate să îngrijească spaţiile verzi (13,6%), să strângă excrementele de câine de pe străzi şi din locurile de joacă pentru copii, să spele străzile mai des şi să monteze mai multe coşuri de gunoi.

La capitolul colectare selectivă a deşeurilor, aproximativ 56% dintre respondenţi ştiu că în sectorul în care locuiesc au la dispoziţie pubele sau containere speciale pentru hârtie, plastic, sticlă şi metal. Dintre aceştia însă, numai 56,9% susţin că depun separat gunoiul din gospodărie.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia cu vârsta între 25 şi 65 de ani, din Bucureşti, la comanda organizaţiei non-profit Initiative mediaORG, iniţiatoarea proiectului Copacul de Hârtie.

http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/eco/bucurestenii-nemultumiti-de-excrementele-din-capitala-224733-main_pic1.html

Leave a Comment