Afacerea “cainele fara stapan” – Cine castiga bani pe spatele maidanezilor din Iasi

Afacerea “cainele fara stapan” – Cine castiga bani pe spatele

maidanezilor din Iasi

• Pentru ca nu face fata problemei cainilor fara stapan din Iasi, Salubris SA a externalizat o parte din serviciile de pe acest sector catre un operator economic • Culmea, firma care a prins contractul in valoare de peste 600 mii lei apartine tocmai fostului medic veterinar angajat la Salubris SA pentru ingrijirea cainilor din padocul Tomesti • Conform contractului, cu acesti bani adunati din taxele de salubritate platite de populatia Iasului, peste 600 de caini ar trebui capturati lunar de pe strazi, 300 de maidanezi ar trebui tratati, iar circa 100 de caini ar trebui sterilizati lunar • Strazile orasului continua insa sa fie pline de caini comunitari, Iasul fiind unul dintre ultimele orase mari care nu au rezolvat aceasta problema extrem de serioasa

Problema cainilor fara stapan din Iasi este una care a ramas extrem de serioasa, asta desi apele s-au linistit in ultimii ani la nivel national. Daca cele mai multe orase au rezolvat, prin diverse metode, problema maidanezilor, la Iasi, autoritatile continua sa cheltuiasca cateva milioane de lei lunar pentru gestionarea acestora, iar rezultatele pur si simplu nu se vad, din cauza numarului ridicat de patrupede lasate libere pe strazi.

Pentru ca nu face fata numarului ridicat de maidanezi de pe strazi, SC Salubris SA, firma Primariei care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan, a externalizat o parte din serviciile necesare acestei activitati. Acest lucru s-a facut printr-o invitatie de participare la o licitatie in valoare de 572.100 lei, fara TVA, la care au putut participa toti operatorii economici Cabinete Medicale Veterinare. Cel care a prins acest pot este SC Izavet SRL, cabinet veterinar aflat in apropierea padocului de la Miroslava, care apartine Livioarei Rotariu, adica fostul sef al Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan din cadrul Salubris SA.

Practic, fosta sefa a padocului de animale, care este angajata in cadrul Salubris SA tocmai pentru a oferi servicii veterinare din calitatea ei de medic veterinar, si-a deschis acest cabinet particular care ofera pentru Salubris SA exact aceeasi categorie de servicii, iar asta in schimbul sumei de 572.100 lei, fara TVA, anual.

Bani iesenilor se cheltuiesc, cainii de pe strazi se inmultesc

Sefii Salubris au facut un calcul estimativ oarecum nerealistic pentru aceasta suma, asta tinand cont de numarul mare de maidanezi care ar trebui gestionati. Conform contractului, cu acesti bani adunati din taxele de salubritate platite de populatia Iasului, peste 600 de caini ar trebui capturati lunar de pe strazi, 300 de maidanezi ar trebui tratati, iar circa 100 de caini ar trebui sterilizati in fiecare luna. Strazile orasului continua insa sa fie pline de caini comunitari, Iasul fiind unul dintre ultimele orase mari care nu au rezolvat aceasta problema extrem de serioasa.

“Pentru o fundamentare cat mai precisa a preturilor, va informam ca lunar se previzioneaza a se steriliza (inclusiv deparazitare si vaccinare) un numar de aproximativ 30 de masculi si 70 de femele. Eutanasierile se vor face conform prevederilor Legii nr. 2581/2013. Microciparile se vor efectua in functie de numarul de adoptii. Se estimeaza un numar de 100 de adoptii pe luna. In cadrul examinarilor zilnice, se estimeaza un numar de 930 de caini pe luna. Pentru tratamentele in scop terapeutic se estimeaza un numar de 310 tratamente pe luna. Pentru calculul tarifului pentru imobilizare caine fara stapan prin administarea de substante stupefiante si psihotrope se va lua in considerare o medie de 620 de caini prinsi pe luna”, se arata in caietul de sarcini pentru achizitia de servicii sanitar-veterinare lansat de Salubris.

SC Izavet SRL a fost infiintata in 2013, iar la o cifra de afaceri de 28 mii lei pe anul 2015, firma Livioarei Rotariu a inregistrat un profit de circa 12 mii lei. Anul acesta insa, cifra de afaceri a crescut considerabil, iar daca trendul va ramane neschimbat, profitul Izavet SRL ar putea fi de cel putin 300.000 lei in 2016 numai din afacerea cu Salubris. Directorul general al Salubris SA, Ion Apostol, si Livioara Rotariu,  fostul sef al Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Nu se stie concret cati bani se cheltuiesc anual

Este greu de crezut ca aceste cifre sunt onorate, tinand cont de numarul ridicat de patrupede care continua sa umble libere pe strazi. Cert este ca, la fiecare inceput de luna, SC Izavet SRL poate solicita decontari de la Salubris pentru materialele folosite.

Practic, la Adapostul de Caini de la Tomesti sunt cazati momentan circa 500 de maidanezi. Costul estimativ pentru intretinerea unui caine fara stapan este de aproximativ 150 lei lunar, asta inseamna ca alti circa 750.000 lei sunt cheltuiti lunar pe hrana, medicamentele si alte lucruri necesare animalelor de la padocul Tomesti.

Aici trebuie mentionat faptul ca autoritatile locale nu fac publice fondurile destinate gestionarii cainilor fara stapan si nu se cunosc exact date referitoare la cantitatea de hrana, de medicamente sau pretul de achizitie al acestora. Faptul ca majoritatea patrupedelor de pe strazi se inmultesc in voia cea buna continua sa fie o sursa de bani inepuizabila, deoarece autoritatile din Primaria Iasi vor pompa in continuare bani publici pentru maidanezi.

“Nu mai sunt sefa padocului de aproximativ 4 luni. Partea medicala din serviciile adapostului de animale a fost scoasa la licitatie publica, dar nimeni nu s-a prezentat, niciun cabinet veterinar nu a fost interesat pentru ca nu este vorba de profit mare si este un volum imens de munca. Vazand acest lucru si avand experienta in domeniu, la a treilea termen am participat si eu conform Legii 258/2013 care impune concesionarea serviciilor medicale de catre cabinetele medicale autorizate. M-am ocupat de cainii de la padoc vreme de multi ani si am vrut sa ii ingrijesc in continuare, cine stie pe ce maini ar fi ajuns daca la urmatoarele licitatii ar fi venit cineva necunoscut din alte orase. Nicio firma nu a venit la licitatie, desi era publica, iar preturile licitate de mine pe categoriile de servicii sunt dintre cele mai mici”, a explicat medicul veterinar Livioara Rotariu.

Afacerea „cainele fara stapan” – Cine castiga bani pe spatele maidanezilor din Iasi

Leave a Comment