Scapam de cainii fara stapan

Scapam de cainii fara stapan

Legea microcipării câinilor ar putea elimina animalele fără stăpân de pe străzi, spun specialiştii

ARAD. În aproximativ opt luni de zile, respectiv din data de 1 ianuarie 2015, legea câinilor fără stăpân îşi va intra din plin în drepturi. Până atunci, pentru a pregăti populaţia Aradului de implementarea legii cu pricina, Gheorghe Schill, preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, filiala Arad, şi inspectorul Dumitru Nicşulescu, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, au venit cu o serie de sfaturi şi măsuri ce trebuie luată de arădeni. „Câinii fără stăpân vor dispărea de pe străzi”, a anunţat Schill. Acesta spune că, potrivit hotărârii de Guvern 1059, ordinul 1 al ANSVSA, administraţiile locale vor trebui să adune câinii de pe străzi şi să îi sterilizeze. „Trebuie să înţelegem că s-a luat această măsură pentru a crea cadrul legislativ pentru reducerea numărului de câini fără stăpân, dar şi de a asigura o evidenţă a câinilor cu stăpân”, a completat Dumitru Nicşulescu.

Microciparea, în toi

Legea a intrat în vigoare, propriu-zis, din luna martie a acestui an, însă proprietarii de câini vor fi pasibili de amenzi doar din luna ianuarie a anului viitor. „A început deja microciparea câinilor. Trebuie înţeles faptul că microciparea se face la solicitarea stăpânului câinelui. Medicii veterinari nu se vor plimba din uşă în uşă pentru a înregistra câinii. Arădenii trebuie să înţeleagă faptul că, dacă nu solicită microciparea câinelui, sunt pasibili de amenzi”, a mai spus inspectorul DSVSA. Iar amenzile nu vor fi deloc mici: între 2.000 şi 5.000 de lei. Tarifele pentru luarea în evidenţă a câinilor nu vor fi, însă, foarte mici. Un microcip costă aproximativ 30 de lei, un carnet de sănătate al câinelui (care a devenit obligatoriu odată cu noua lege) costă vreo 20 de lei, taxa pentru înregistrarea datelor câinelui într-un registru naţional este în jur de 5 lei, la care se adaugă şi o taxă pe care şi-o stabilesc veterinarii ce realizează microciparea. Iar toate sumele enumerate mai sus se plătesc pentru un singur animal.

Pe muchie de cuţit

Noua lege care se referă la înregistrarea câinilor poate să se întoarcă, însă, împotriva celor care au gândit-o. Şi asta pentru că proprietarii de animale, odată ajunşi în situaţia de a plăti câteva zeci de lei pentru fiecare câine, ar putea da drumul animalelor pe stradă. Aşa, efectul ar fi exact invers faţă de cel scontat. „Există posibilitatea ca animalele să fie scoase în stradă de proprietari. Dar aici ar urma să intervină autorităţile locale care, pe lege, sunt obligate să înfiinţeze servicii de ecarisaj şi adăposturi în care animalele vor fi duse şi sterilizate”, a mai spus Dumitru Nicşulescu. Şi dacă stăm să calculăm faptul că, potrivit estimărilor DSVSA, în judeţul Arad există 78.000 de câini care au stăpân, situaţia ar putea deveni dramatică.

Totuşi, inspectorul a mai adăugat că toţi câinii care nu sunt de rasă vor fi sterilizaţi, indiferent dacă au stăpân sau nu.

http://www.aradon.ro/scapam-de-cainii-fara-stapan/1416129

Leave a Comment