Raportul Institutului Veterinar din Norvegia Seria 03.01.2013:

Raportul Institutului Veterinar din Norvegia Seria 03.01.2013

 

Traducere partiala studiu :

 

V-ați gândit vreodată că, în timp opt până la zece ani copilul sau nepotul s-ar putea să moară, pentru că s-a jucat într-o grădiniță în care cineva a umblat cu cainele ? Sau că copilul dumneavoastră s-ar putea îmbolnăvi, pentru că a salutat un câine vecin care i-a  lins fața sau mâinile? După atât de mulți ani, nimeni nu va conecta boala și moartea cu acest incident. Vă puteți imagina că, în câțiva ani ati putea fi expus la o infectie mortala parazitara în timp ce ati cules fructe de padure sau ciuperci în pădure într-o zi de toamnă frumoasă? Scenariu de groază? Nu, acest lucru ar putea fi foarte bine realitatea noastra,. Noua amenințare invizibila în Norvegia!

 

Raportul Institutului Veterinar din Norvegia Seria 03.01.2013:

 

“Numărul de câini vagabonzi importati din țările UE din Europa de Est a crescut în mod semnificativ ulterior relaxarea reglementărilor de import ale UE cu privire la 1.1.2012.UE a eliminat controalele obligatorii de anticorpi rabie înainte de import, pentru a permite câinilor să intre la scurt timp după vaccinare. O serie de organizatii de caritate canin au fost active facilitand import de câinii vagabonzi în Norvegia, în special din România și Ungaria Există milioane de câini vagabonzi din estul și sudul Europei. Multe dintre acestea sunt în așteptare pentru a fi importate în partea bogată a Europei. În Ungaria, există cca. 2 milioane de caini vagabonzi, iar România a publicat cifrele 4-6 milioane. În ultima vreme a devenit foarte popular importul acestor caini în Norvegia. Există multe site-uri diferite, care prezinta maidanezi pentru adoptie. Este dificil de cuantificat exact câți câini fără stăpân au ajuns deja în Norvegia, dar în ianuarie 2012 douăzeci-treizeci de câini au venit numai din România.

 

Acesti caini sunt răspânditi în întreaga țară. Unul dintre cei mai importanti jucatori din exportul în Norvegia, Rolda, estimeaza ca in martie 2012, a exportat peste 100 de câini în Norvegia doar din orașul Galați din România. Există adăposturi răspândite în estul și sudul Europei, și există numeroase site-uri de pe Internet care incurajeaza să adopte câini, sau să doneze bani pentru ei. Exporturile apar, de asemenea, în alte țări, cum ar fi Anglia, Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda pentru a numi doar câteva.

 

Aceasta este o afacere mare și bine organizat. Există multă corupție în multe dintre țările care oferă acesti caini, ceea ce înseamnă că există toate motivele să pună la îndoială certificatele sanitar-veterinare care însoțesc animalele. FSA a găsit certificate sanitar-veterinare falsificate, dar nu suficient pentru a interzice aceste importuri

 

Concluziile norvegienilor din 2012 :

 

• În cazul în care câinii vagabonzi continuă să fie importati din Europa de Est există o probabilitate mare ca agenti patogeni, care nu se găsesc în Norvegia în prezent, sa fie introdusi. În cazul în care numărul de maidanezi importati continuă în același ritm (sute pe an), atunci chiar și agenții patogeni care sunt doar rareori identificati în populația canina vor fi importati.

 

• Există o moderată până la mare probabilitate ca unii dintre acesti patogeni sa fiei capabili să se stabilească în Norvegia. Cei de interes special sunt: rabia, Leptospira spp., Brucella canis, Echinococcus spp., serrata Linguatula, și Angiostrongylus vasorum… Unii dintre patogeni vor fi capabili să se stabilească numai in mediul interior, cum ar fi Strongyloides stercoralis, Ancylostoma caninum, și Rhipicephalus sanguineus.

 

• Multi dintre acesti agentii patogeni pot provoca boli grave clinice, în special rabia, Leptospira, Brucella canis (din cotețele de reproducere), Echinococcus multilocularis și Angiostrongylus vasorum și pot infecta oameni, precum și animalele

 

…. link din engleza http://www.doggennetz.de/index.php?option=com_content&view=article&id=1079%3Aaua891b-kari-and-jan-johansen-importing-stray-dogs-a-threat-to-public-health-and-welfare&catid=35%3Aaua&Itemid=53

 

Leave a Comment