Consiliul Local Piteşti, dat în judecată pentru… câini!
Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a dat în judecată Consiliul Local, formulând un recurs administrativ împotriva unei hotărâri care interzice hrănirea câinilor fără stăpân. Autorităţile locale îşi menţin punctul de vedere şi nu retrag, nici nu reformulează prevederile învederate.
Articolul cu bucluc
Conducerea Primăriei Piteşti estima anul trecut că pe străzi s-ar fi aflat peste 5.000 de maidanezi. Până acum, conform rapoartelor oficiale ale municipalităţii, au fost strânşi cam 3.600, iar acţiunea continuă. În contextul în care numărul animalelor fără stăpân era atât de mare, Primăria a decis să promoveze un proiect de hotărâre în Consiliul Local prin care să le interzică cetăţenilor să mai hrănească maidanezii. Iată ce se prevedea la articolul 20 din respectivul proiect: „Se interzice construirea de adăposturi improvizate, creşterea şi hrănirea animalelor în zona de siguranţă şi pe spaţiile verzi din jurul blocurilor de locuinţe, precum şi în blocurile de locuinţe aparţinând municipiului Piteşti”. În caz contrar, sunt prevăzute sancţiuni.
Ce zice FNPA
FNPA se opune acestui articol de hotărâre deoarece „nicio prevedere legală de ordin superior în vigoare nu interzice hrănirea animalelor pe spaţiul public, ca atare, o astfel de reglementare într-o hotărâre de Consiliu Local este excesivă şi nejustificată. Precizăm că hrănirea animalelor de către comunităţile locale reprezintă o acţiune umanitară, identică cu acţiunea de acordare de hrană persoanelor neajutorate şi aflate în dificultate. (…) Hrănirea animalelor în sine nu poate fi interzisă sau sancţionată, acest drept fiind strâns şi indisolubil legat de însăşi natura umană. Ceea ce poate fi interzis şi sancţionat este murdărirea şi lăsarea de gunoaie pe spaţiul public ca urmare a hrănirii animalelor pe un astfel de spaţiu. (…) Considerăm, de asemenea, ca fiind ilegală interzicerea creşterii animalelor în blocurile de locuinţe”, se arată în plângere.
Ce spune Consiliul Local
Consiliul Local Piteşti a decis însă să nu dea curs plângerii şi să îşi menţină hotărârea luată. „Apreciem că actul contestat nu exclude posibilitatea creşterii unui număr mare de animale în locuinţele colective atât timp cât nu se deranjează vecinătăţile… (…) În concret, la elaborarea hotărârii s-au avut în vedere următoarele: confortul, ordinea, curăţenia şi liniştea populaţiei cu respectarea exigenţelor minimale privind suprafeţele necesare persoanelor, precum şi asigurarea condiţiilor necesare pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor de companie, în funcţie de specie şi rasă. În opinia noastră, nelegalitatea actului administrativ atacat, astfel cum a fost reţinută de instanţa de fond, nu poate fi luată în considerare, nefiind încălcate normele invocate”, au concluzionat juriştii Primăriei.
Rămân fără fonduri…
Sunt voci care susţin că asociaţiile iubitorilor de animale ar vrea, de fapt, să fie cât mai mulţi maidanezi fie pe străzi, fie în adăposturi, deoarece, astfel, fac mai uşor rost de bani pentru a „lupta” pentru drepturile animalelor. Evident că sunt şi asociaţii serioase, care chiar cred în ceea ce fac, dar asta nu înseamnă – şi am mai spus acest lucru – că locul animalelor este pe stradă. Mai mult, în Piteşti nu a fost eutanasiat până acum niciun câine, iar colectarea maidanezilor s-a făcut fără incidente majore, ci cu respectarea normelor în vigoare. Fără o legislaţie care să fie aplicată unitar şi la nivelul comunelor, de unde sunt aduşi în oraşe câini – în Piteşti au reapărut astfel de cazuri – există temerea că nu va trece mult până când maidanezii vor pune din nou stăpânire pe domeniul public…
http://www.ziarulargesul.ro/consiliul-local-pitesti-dat-judecata-pentru-caini/